Nu lanseras Guinness 0.0 –svensk premiär dröjer

Alkoholfri Guiness 0.0 rullar ut från bryggeriet i St. James Gate.

Alkoholfri Guiness 0.0 rullar ut från bryggeriet i St. James Gate.

[Alkoholfria öl / Internationellt] Nästa vecka lanseras en helt alkoholfri variant av Guinness i Storbritannien och på Irland. Svenska Guinessfans får dock vänta – först nästa år kommer ölen till Sverige.

Text: Petur Olafsson, Nonallco / Foto: Diageo

Den alkoholfria stouten börjar saluföras på stormarknadskedjorna Waitrose och Morrisons från måndag och rullas därefter ut till övriga återförsäljare i Storbritannien. Nästa vår kommer ölet till brittiska pubar och därefter lanseras det internationellt.

Diageo säger att det har tagit fyra år att utveckla bryggprocessen för alkoholfri Guinness. Ölet framställs på det klassiska St. James's Gate-bryggeriet i Dublin genom att man helt enkelt brygger Guiness enligt det traditionella 261-åriga receptet - med vatten, korn, humle och jäst - därefter kylfiltreras ölet och ett membran filtrerar bort alkoholen.

Företaget hävdar att Guiness 0.0 smakar precis som originalet. Men i ett avseende skiljer det sig; en 44-centiliters burk alkoholfri Guiness innehåller bara 70 kalorier. En traditionell Guiness Draught innehåller 154 kalorier.

De senaste åren har britternas intresse för alkoholfria drycker tagit fart ordentligt. Försäljningen av vin, öl och spritdrycker med lägre alkoholhalt har ökat kraftigt och idag finns cirka sjuttio alkoholfria varumärken i Storbritannien - från att ha varit noll 2014. Pandemin har drivit på intresset ytterligare. Under landets nedstängning i början av året ökade försäljningen av alkoholfritt varje vecka med mer än 70 procent.

Detta är inte det första alkoholfria ölet från Guiness. Genom åren har bryggeriet gjort flera försök med både lågalkohol- och lightvarianter. På sjuttiotalet misslyckades man med lanseringen av den tunna men kalorisnåla Guinness Light. På åttiotalet släppte man Kaliber, en lager på 0,05 procent, som fortfarande lever kvar i England. För två år sedan lanserade man även en alkoholfri lager med namnet Pure Brew, som såldes på 250 irländska pubar.

Sedan tre år tillbaka säljs alkoholfri Guiness i både Indonesien och Västafrika under namnet Guiness Zero. Detta är dock den första alkoholfria stouten att produceras på huvudbryggeriet i Dublin och den kommer att lanseras globalt.

Föregående
Föregående

Vågar du prova det nya alkoholfria svamp-ölet?

Nästa
Nästa

Öppnar alkoholfri ölbar för cyklister