Vågar du prova det nya alkoholfria svamp-ölet?

Fungtn görs med tre olika svampar, som tillskrivs olika funktionsfördelar.

Fungtn görs med tre olika svampar, som tillskrivs olika funktionsfördelar.

[Alkoholfria öl / Internationellt] Brittiska Fungtn introducerar nu öl bryggd med adaptogena svampar. Ölet kommer vara alkoholfritt, glutenfritt och veganskt och nej, det ger inga hallucinationer.

Text: Petur Olafsson, Nonallco / Foto: Fungtn

Fungtn säger att svampens stärkelse ger ölet fyllighet, utan att man behöver laktos eller andra tillsatser som en del bryggerier använder för att ge sina alkoholfria öl större fyllighet och kropp. Men framförallt vill man lyfta upp svamparnas hälsofördelar.

Sortimentet består inledningsvis av tre öl i olika stilar med tre olika sorters svampar som tillskrivs olika funktioner:

  • Lion's Mane IPA innehåller igelkotttaggsvamp och är en ”jordig, men lätt IPA” som påstås skydda hjärnan och stärka kognitiva funktioner och nervsystemet.

  • Chaga Lager med sprängticka från Sibirien. En mörk lager som sägs vara antioxidant, antiinflammatorisk och hålla sockernivåerna i blodet på jämn nivå.

  • Reishi Citra Beer innehåller lackticka och beskrivs som en ”grumlig och juicig citraöl” som boostar kroppens immunförsvar. 

Begreppet adaptogener används framför allt inom alternativmedicin. Det europeiska läkemedelsverket EMA anser att det behövs mer forskning kring de påstådda effekterna innan termen kan bli vedertagen. 

Fungtn grundades av dryckeskonsulten Zoey Henderson vid nedstängning av Storbritannien efter att hon upptäckt de trendiga hälsosvamparna på en resa till Kalifornien.

Lanseringen har dock försenats på grund av pandemin. Fungtn skulle egentligen ha släppt i september, men lanseringen har skjutits upp flera gånger. De tre ölen kan förbeställas på företagets hemsida och det verkar gå att få levererans till Sverige.

VIDARE LÄSNING: Vi är bara i början av den alkoholfria ölrevolutionen.

Föregående
Föregående

Systembolagets nya Ölstudio – ett mecka för alkoholfri öl

Nästa
Nästa

Nu lanseras Guinness 0.0 –svensk premiär dröjer