Heineken stäms för alkoholhalt på 0.03%

[Ölnyhet / USA ] Heineken i USA stäms av en konsument som anser att märkningen och marknadsföringen av Heineken 0.0 är vilseledande, eftersom ölet faktiskt innehåller 0,03 procent alkohol.

Text: Petur Olafsson / Foto: Branimir Petakov

Heineken 0.0 har en alkoholhalt på max 0,03 % och betecknas som helt alkoholfri – för att bli påverkad krävs att man dricker lådvis. Trots det stäms nu Heineken för vilseledande marknadsföring.

I stämningsansökan, som nyligen lämnades in i Louisiana, USA, uppger målsäganden Kathleen M. Wilson att hon helt undviker alkohol och att hon köpt Heineken 0.0 i tron att den var helt helt alkoholfri. När hon senare fick reda på att ölet innehåller en liten mängd alkohol, anser hon sig ha blivit vilseledd.

Kräver att flaskorna märks om

Därför stämmer hon nu Heineken med krav på skadestånd. Hon kräver också att Heineken ska ändra märkningen och upphöra med att marknadsföra produkten som alkoholfri.

Märkningen och innehållsförteckningen på Heineken 0.0 följer livsmedelslagarna både i USA, Sverige och övriga världen. På sin hemsida har Heineken hela tiden redovisat att ölet innehåller max 0,03 procent alkohol. Företaget lyfter där också fram att jäsning är en naturlig process och samma nivåer av alkohol kan uppstå spontant i många andra livsmedel – till exempel bröd, bageriprodukter, juicer och bananer.

Föregående
Föregående

Alkoholfria märken bildar ny global organisation.

Nästa
Nästa

Stort test av alkoholfria julöl 2021