Kville Hop & Deli: Mina alkoholfria favoriter

Foto: Lucas Eliasson, Picture Perfect Visuals

[HELGTIPSET: KVILLE HOP & DELI] Bengt Sundqvist är en sann ölentusiast och ölkännare. I hans lilla butik Kville Hop & Deli finner du Sveriges – kanske inte största – men åtminstone mest originella utbud av lågalkoholöl.

Text: Petur Olafsson / Foto: Nonallco

Det var under sommaren 2018 som Bengt Sundqvist öppnade butiken i Göteborg där han främst säljer lågalkoholöl och olika slags delikatesser. Bengt Sundqvist driver en importfirma och har under åren jobbat upp ett brett nätverk i ölvärlden. Alla produkter är personligt utvalda och han har en stort intresse och passion för det han säljer.

Kville Hop & Deli ligger inte på någon av stadens mest trafikerade gator, vilket är ett medvetet val. Här är hyrorna låga, vilket är helt nödvändigt för att hålla ner omkostnaderna. En specialbutik för lågalkoholöl är trots allt en ganska smal nisch – även om intresset har tagit fart de sista åren.

Kvillebäcken är ett av de områden där det byggs mest i Göteborg och såväl restauranger som butiker ploppar upp i en strid ström. Kanske inte med den tjusigaste inredningen, men här finns ett genuint utbud som city saknar.

Kville Hop & Deli passar in i kvartersandan. Hyllorna vimlar av burkar och flaskor som inte finns på Systemet eller i matbutiken. I butiken finns runt 400 produkter. Framförallt finns här öl från andra länder, bland annat maltdrycker som till exempel kvass från Polen och Ukraina. Men även svenska mikrobryggda alkoholfri öl, lättöl, suröl, radler, tonic, läsk samt delikatesser och annan mat.

Ifrågasätter hårda försäljningsregler

Bengt Sundqvist är fundersam till hur olika regler det verkar finnas i olika kommuner i landet. Under det senaste året har det dykt upp en del folkölsbutiker runt om i landet, men han ser inte att de är samma regler som gäller för alla.

– Jag har varit tvungen att minska mitt utbud av folköl och gömma undan det i ett rum innanför butiken. Jag har nämligen för lite matförsäljning enligt kommunen och de folköl jag har kvar får inte synas från skyltfönstret. Samtidigt vräker många bryggerier ut massor av 3,5:or från sina lastbryggor varje helg. Reglerna går inte riktig ihop, säger Bengt Sundqvist.

Kville har onlineförsäljning och gratis hemkörning i Göteborg. Några av Bengt Sundqvists egenimporterade öl säljs också i lokala livsmedelsbutiker, bland annat på ICA Fokus.

Här listar Kville Hop & Deli sina alkoholfria favoriter just nu:

Trzech Kumpli.jpg

Trzech Kumpli Grodziskie

Trzech Kumpli, Polen

“Trzech Kumpli är ett polskt fantombryggeri, som alltså brygger sina öl hos andra bryggerier. Det här är en minst sagt unik brygd – en alkoholfri grodziskie. Grodziskie är en historisk ölstil från Polen som fått namnet efter byn Grodzisk Wielkopolski. Typiskt för stilen är att den bryggs med ekrökt vetemalt. Just det här är en balanserad och finstämd variant med trevlig röksmak.”

Istak.jpg

Istak Coffee

Istak, Iran

“När jag först tog in det här ölet, så skrek frisören mittemot av glädje när han såg flaskorna. Han är från Iran och Istak är ett av de största bryggerierna därifrån. Det här alkoholfria ölet har en mild, fin kaffesmak. Inte alls påträngande, utan balanserat med lite lagom kaffe. De andra ölen från Istak, som jag också säljer, har fräscha och rena fruktsmaker.”

Ol%C3%A9.jpg

Olé

Browar Nepomucen, Polen

“Den enda alkoholfria ölen i stilen gose som jag känner till. Smaksatt med himalaysalt, äpple och apelsin. Fruktig och somrig. Har en storebror som är på 3,4 procent smaksatt med apelsin, men den har lite annan karaktär. Bryggeriet har några alkoholfria öl i sitt sortiment, men gör mycket annat. De brygger rätt vilt och experimentellt och när de lyckas så är det jättekul grejer – som den här till exempel.”

Miloslaw.jpg

Miłosław Bezalkoholowe IPA

Browar Fortuna, Polen

“Miłosław är vårt egenimporterade öl och det säljer bra lokalt här i Göteborg. En IPA smaksatt med fem sorters humle samt Earl Grey-te. Smaken är så fyllig och smakrik att mycket många tror att det är en starköl. En storsäljare i Polen, som även exporteras till USA. Många andra alkoholfria öl har försökt apa efter och blanda te och IPA, men ingen har lyckats lika bra. Finns på flaska också.”

Föregående
Föregående

Årets Kock släpper alkoholfri öl ihop med Melleruds

Nästa
Nästa

Ölfestivalen som är alkoholfri och digital