Ökad nätshopping ger skjuts åt alkoholfri öl

[Alkoholfri öl / Sverige] Svenskarna blir ölsugna av att handla mat online. Under 2020 mer än tredubblades försäljningen av alkoholfri öl i landets nätbutiker. Men även 2021 pekade kurvorna uppåt med en ökning på 31 procent.

Text: Petur Olafsson / Foto: Mathem

Under pandemin har fler handlat mat och dryck på nätet och det verkar ha gynnat försäljningen av lågalkoholöl som fortsätter att öka. Av all öl som såldes i landets matbutiker på nätet 2021 var hela 35 procent alkoholfri.

Mathem, som under året kommer att gå samman med Mat.se, är en av återförsäljarna som medvetet satsat på ölkategorin. De ser ett stort intresse för alkoholfritt från sina kunder.

– Vi har stadigt sett en mycket positiv utveckling av försäljningen av alkoholfri öl på Mathem under de senaste åren. Fler och fler leverantörer, både stora som små, har sett trenden inom alkoholfritt och satsar därför mycket på att kunna erbjuda kunderna nya, spännande produkter, säger Hans Harder, kategorichef för dryck på Mathem.

Carlsberg Alcohol Free – först och störst

Carlsberg och Spendrups är de överlägset största svenska aktörerna inom alkoholfri öl. Topplistan över nätförsäljning består till hundra procent av deras produkter. Antingen genom att de produceras eller distribueras av något av de båda bryggerierna.

Flera nordiska småbryggerier, till exempel Nils Oscar, Sigtuna Brygghus, Mikkeller och Lervig, har framgångsrikt nischat sig inom alkoholfritt, både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget. Deras produkter lyser med sin frånvaro i webbutikernas redovisning, förmodligen för att priset på hantverksöl tenderar att vara högre.

Den enskilt största produkten på nätet är Carlsberg Alcohol Free med en försäljningsandel på över 25 procent. Produkten har varit marknadsledare ända sedan den släpptes för femton år sedan, då den var bland de allra första alkoholfria ölen att börja säljas i Sverige.

– Sedan lanseringen av Carlsberg Alcohol Free har vi sett ett tydligt skifte i synen på alkoholfri öl – från ibland påtvingat till ett aktivt smakfullt val. Idag har vi femton olika alkoholfria öl i vår portfölj, men storsäljaren är fortfarande Carlsberg Alcohol Free, säger Peter Hammarstedt, VD Carlsberg Sverige

Topp 10 alkoholfria öl på nätet 2021

  1. Carlsberg

  2. Mariestads

  3. Falcon

  4. Norrlands Guld

  5. Staropramen

  6. Brutal Brewing

  7. Melleruds

  8. Pripps

  9. Heineken

  10. Gotlands Bryggeri

Föregående
Föregående

Podden Ölpölen avhandlar alkoholfritt

Nästa
Nästa

Dregen riffar vidare med alkoholfri öl