Terese Backström: Helgtipset från en alkoholfri sommelier.

Foto: Lucas Eliasson, Picture Perfect Visuals

[HELGTIPSET: TERESE BACKSTRÖM] Hon dricker inte alkohol, men läser till sommelier på Grythyttans restaurang- och hotellhögskola. Terese Backström tycker helt enkelt att en utekväll blivit trevligare med mindre fokus på själva alkoholen och vill få fler att prova alkoholfria drycker ihop med maten.

Text och foto: Terese Backström

“Jag började min resa mot det alkoholfria för ganska länge sedan, jag har arbetat inom restaurangbranschen i över 10 år och blev tidigt introducerad för koncepten städöl och hovmästarkaffe (valfri alkohol-dryck i en kaffekopp).

Efter flera år av alldeles för mycket dricka och för lite sömn sade min kropp fysiskt ifrån och jag diagnostiserades med provocerad epilepsi. Yes, jag hade alltså kört slut på hjärnan så pass hårt att den stängde av.

Idag studerar jag till sommelier och att göra det samtidigt som man inte dricker alkohol är inte alltid helt oproblematiskt men absolut inte omöjligt.

Att utforska det alkoholfria har varit extremt utvecklande och roligt. Ofta till och med mer utvecklande än att hitta det perfekta vinet. Jag har alltid varit en person som gillar det festliga och är en bubbelmänniska ut i fingertopparna! Det är inget jag slutat med bara för jag slutat dricka alkohol.”

Här listar Terese Backström tre alkoholfria favorit(fest)drycker inför sommaren:

Oddbird Blanc de Blanc.jpg

Oddbird

Blanc de Blancs

Oddbird ft Richard Juhlin, Frankrike

“Champagne! Eller i alla fall så nära riktig champagne vi kan komma utan att resa till Champagne. Richard Juhlin är en av världens främsta champagnekännare, så när jag fick höra att han skulle göra ett alkoholfritt bubbel var inte förväntningarna små. Oddbird är en annan favorit som gör drycker “befriade från alkohol”. De båda har gått ihop och gjort en Blanc de Blancs, alltså ett vitt vin av vita druvor. I vanliga fall görs champagne av två röda druvor och en vit men här är det alltså hundra procent vita druvor. Och det är så bra! Brukar du handla cava eller prosecco på systemet för 79 kronor? Då ska gå till ICA och handla det här för 94 kronor istället och få väldigt mycket mer för pengarna. Fina, fräscha bubblor, härlig syra och en liten, liten sötma gör att den här drycken uppfyller allt jag vill ha i ett champagneglas.”

Backyard Brew Apple Cart Cider

Backyard Brew Applecart Dry Hopped Cider

Saku Brewery/Carlsberg, Internationellt

“ –Jag dricker inte cider, det är så sött och sliskigt. Hur många gånger har man inte hört det? Skitprat, säger jag. Cider kan vara sött och sliskigt men det kan också vara torrt, krispigt och extremt aromatiskt, något som Applecart Dry Hopped Cider verkligen lyckas med. Tydlig smak av mogna äpplen blandas med en svagare ton av humle och sötma. Den här kommer jag dricka under många grillkvällar även den här sommaren. Passar precis lika bra till grillade grönsaker som en rejäl köttbit. Tänk alla situationer du i vanliga fall skulle dricka en öl – där går det precis lika bra (om inte bättre!) att dricka en Applecart.”

CedersDryJanuary-298.jpg

Ceder’s

Gin & Tonic

Ceder’s Gin, Sydafrika och Ekobryggeriet, Sverige

“Ett kylt glas, is, gurka, tre pepparkorn, 5 cl Ceder’s Wild, toppad med tonic water. Så här kommer ni hitta mig i trädgården i sommar, det lovar jag! GT har länge varit en trogen favorit för mig, antingen originalet med lime och en neutral Tonic eller som min nuvarande favorit med gurka, peppar och en Tonic från Ekobryggeriet med smak av granskott. Tillsammans med Ceder’s Wild, en alkoholfri gin med toner av rooibos, uppstår en härlig skandinavisk smak som för tankarna till svenska skogar. En enkel, fräsch, somrig drink som passar perfekt som fördrink till lite enklare snittar eller chips.”

Föregående
Föregående

Carlbaum’s vill göra alkoholfri sprit till en självklarhet

Nästa
Nästa

Cicci Liljedahl: Mc, mat och dryckesäventyr – kan man kombinera det?