Big Drop släpper alkoholfri ölserie ihop med nordiska bryggerier

Big Drop Collabs.jpg

[Alkoholfritt / Norden ] Nu släpper brittiska Big Drop en serie alkoholfria öl i samarbete med fyra nordiska bryggerier. Brygderna släpps i begränsad upplaga och det svenska bidraget kommer från Hop Notch Brewing i Vaxholm.

Text: Petur Olafsson / Foto: Big Drop Brewing Co

Detta är företagets andra World Collab-serie. Ölen finns endast i en begränsad upplaga, så om du vill testa måste du vara snabb.

Produkterna finns att beställa från Big Drop egen webbshop, men säljs också i utvalda butiker runt om i Norden och Storbritannien. Samtliga öl ligger på 0,5% alkohol. De är bryggda i vitt skilda ölstilar i samarbete med rad spännande bryggerier. Några namn är nyare och mer okända, medan andra är tunga, etablerade bryggerinamn på den nordiska ölscenen.

FLÄDERLÄTT - ELDERFLOWER IPA Big Drop & Hop Notch, Sverige.

Svenska Hop Notch med bryggargurun Jessica Heidrich vid rodret har tagit fram en IPA med flädersmak. En extra spännande ingrediens är den experimentell brittiska humlesorten Mozart. Ölet kombinerar bittra humletoner med friska citrusaromer. Tidigare var Jessica Heidrich huvudbryggare på S:t Eriks, men numera driver hon sitt eget bryggeri i Vaxholm.

RUSH RIDER - PASTRY SOUR Big Drop & Amundsen, Norge.

Amundsen är ett känt namn bland unga ölentusiaster. Deras fans gillar framförallt bryggeriets stora, feta smaker, gärna välhumlade ipor eller söta dessertstouts. Här har de gjort en syrlig öl inspirerad av peach melba, alltså desserten med vaniljglass, persika och hallonsås. Utöver detta finns tydligen inslag av kakao. Alkoholfritt och veganvänligt, tro det eller ej.

RYE'D SAID FRED - JUNIPER RYE IPA Big Drop & Fat Lizard, Finland

Från Finland kommer det allra mest nordiska bidraget: En råg-IPA med smak av enbär. Tanken är att rågen ska locka fram smaken av kryddor, nötter och finska gransskogar.

ARCTIC BEACH - COCONUT STOUT Big Drop & Einstök, Island

Einstök tillhör de mer etablerade bryggerierna, av och till har islänningarnas öl funnits på Systembolaget. Detta är en kolsvart stout vars färg anspelar på öns stränder med lavasand. Smakinspirationen kommer från sydligare breddgrader – kokos och mörk choklad.

Big Drop Einstök.jpg


Föregående
Föregående

Smaktest: Alkoholfri öl från Värmdö Bryggeri

Nästa
Nästa

Därför kostar alkoholfri öl ofta mer än lättölen